Acne wordt veroorzaakt door een ophoping van talg en vuil in de talgklier uitgangen en werkt de huidverjonging tegen. Talgklieren bevinden zich aan de onderkant van de haarzakjes en produceren talg om de huid te beschermen tegen uitdroging. Het lichaam vormt voortdurend nieuwe huidcellen om de huid beter te beschermen. Met andere woorden, oude huidcellen worden vernietigd en afgestoten. Wanneer de talgklieren overproductie hebben, produceren ze veel meer talg dan normaal, en het talg moet de poriën van de huid verlaten via nauwe kanalen. Dit proces wordt vertraagd door een grote hoeveelheid talg. Oude keratine die in de poriën achterblijft, verzamelt zich samen met plakkerige talg, waardoor ontstekingen en puistjes ontstaan.
Hormonen en genen zijn de belangrijkste oorzaken van acne.
De verzorgde huid
Puisten doen de huidverjonging tegenwerken door de huid ouder en onverzorgd te laten lijken. Dat is een groot nadeel, waar uiteindelijk veel mensen onzeker van raken. Puistjes verschijnen als kleine puisten of papels en kunnen zich op verschillende delen van het lichaam vormen. Voor de meeste mensen zijn het gezicht en de omgeving, rug, borst, schouders en billen het meest kwetsbaar. De ernst van acne varieert van mild tot ernstig. Ernstig ontstoken acne kan pijnlijk zijn en kan blijvende littekens en vlekken achterlaten als ze niet tijdig en op de juiste manier worden behandeld.
Lekkere blauwe plekken en littekens
Naast littekens en blauwe plekken kan acne ook andere complicaties veroorzaken, zoals: Schade aan het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, karakter en sociaal leven.
Het kan weken, maanden of zelfs jaren duren voordat acne is genezen. Voor sommige mensen komt en gaat het het hele leven door. De behandeling hangt af van de mate van acne-ontsteking. Producten als gezichtsreinigers en scrubs, samen met een goede hygiëne en levensstijl, zijn voldoende om milde acne te bestrijden. Onschadelijke puistjes, zoals milia (stye), hoeven meestal niet te worden behandeld en verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.